Áttörést hozott a hétvégi Mercedes-Benz Classics Márkatalálkozó a hazai klubéletben 2017 szeptember 2-án

Várakozáson felüli látogatói és résztvevői létszámmal zárult Magyarország első típusfüggetlen Mercedes-Benz márkatalálkozója, melynek az etyeki Korda Filmpark adott otthont szeptember 2-án. A szervezők szerint az esemény prémiummárkához méltó, színvonalas rendezvény volt, köszönhetően a különleges helyszínnek és programoknak, valamint az igazi ritkaságnak számító autócsodáknak.

Kettős jubileumot ünnepeltek a csillagos márka tulajdonosai és rajongói a világ filmgyártásának magyarországi fellegvárában szeptember első szombatján. Idén az 1947-ben újraindított személyautó gyártás és az AMG manufaktúra kapuinak 1967-es megnyitása adott apropót a szervezőknek arra, hogy meghirdessék az első országos típusfüggetlen márkatalálkozót, melynek időpontja és helyszíne is rendhagyó volt.

Az Etyeki Piknikkel egybeeső időpont és a Korda Filmpark a lehető legjobb választásnak bizonyult Laczházy Sebastian főszervező szerint, ugyanis a reggeli eső ellenére folyamatosan érkeztek a látogatók. „A bisztró előtti területen közel 80 darab különleges oldtimer és youngtimer parkolt, a gyerekeknek berendezett KRESZ park, az élő zene és a folyamatos tárlatvezetés a Filmstúdió területén feledhetetlen élményforrás volt mindenki számára”.


A kiállított autók között olyan különlegességek is láthatók voltak, mint például a háború előtti gyártás beszüntetés előtti évből származó W136-os (közismertebb nevén a 170-es),  az 1951-57 között gyártott, korának Maybach-jaként ismert W186-os (Adenauer) és egy 1954-es sirályszárnyas 300 SL. Ezutóbbi modellből csupán 1000 darabot gyártottak, de az eseményen a mindössze 29 darabos alukasztnis ritkaság egyike volt jelen.

A szárnyas roadster a legdrágább autónak számított anno, 29 ezer márkás árával. A jármű mai értéke felbecsülhetetlen. Az Adenauerről Lastofka Péter, a Mercedes-Benz Classics Magyarország Egyesület titkára és a rendezvény külföldi szakértői csak annyit mondtak, hogy „(…) akik ezt a modellt igazán szerették, sajnos már nem élnek”, valamint „a dobfékes és a kormányszervót is nélkülöző autó vezetése még a bennfentes oldtimer rajongóknak is nagy kihívás manapság”.


A szépségverseny eredménye a látogatói szavazatok alapján került kihirdetésre. A Mercedes-Benz Classics 2017 harmadik helyezettje Eszenyi Ferenc 1986-os évjáratú, (W126) 560 SEC-je volt, második helyen Gáspár Miklós végzett gyönyörű „Fecskéjével”, a képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokára pedig Magyar Miklós állhatott patinás állapotú W111-es 280 SE Cabrio modellje révén.

További díjazásban részesült a legszebb youngtimer és a legszebb AMG modell is. Előbbit Kolozs Róbert 1994-es évjáratú W140-ese, utóbbit pedig Boros István, 1992-es W124-es 300 CE AMG jelzésű autója nyerte, hibátlan műszaki és esztétikai állapotuknak köszönhetően.

A szépségverseny díjazottjai többek között 30, 15 és 10 ezer forintos OMV üzemanyag-utalványt, a különdíjasok 30 ezer forintos Continental abroncsvásárlási utalavánnyal térhettek haza.

Végül, de nem utolsó sorban a szervezők összegzéséből kiderült, hogy van igény a hazai Mercedes tulajdonosok körében a Filmparkban megrendezett színvonalú összejövetelekre, ezért túlzás nélkül állítható, hogy egyfajta úttörő szerepe is volt a jól sikerült eseménynek. „Mivel nagyon nehéz megtalálni a klubok közötti közös nevezőt, igyekeztünk mindenki számára érdekes és tartalmas programokkal feltölteni a napot, ami a visszajelzések alapján sikeresnek mondható. Jövőre több új ötlettel, színes programmal készülünk majd, hogy azokat is megszólítsuk, akik az idén nem jöttek el” – zárta gondolatait Kövesdi Dénes az esemény egyik főszervezője.